Monday, December 19, 2011


Prepared by: Allia Yunus

Hey Sayang,please jadikan I halal di sisi you...Insyallah I will be the best wife and solehah to you and to our kids :) Insyallah

Monday, November 28, 2011

Pre-Order Jelly Lens!nice to wear,nice to see ...Grab it NOW ♥

Prepared by: Allia Yunus


Customize your cell phone or digital camera photos with a Jelly Lens! Just fit a Jelly Lens over your camera’s ordinary lens to apply unique special effects to your digital photos. There is a super-sticky but easily removable pad on the lens that makes it very easy to apply to any camera. Just stick it over your camera's lens, and take a picture as normal. Twist the plastic bevel on the Jelly Lens to get different variations. Each Jelly Lens is attached to a convenient cord and clip so you can leave it attached to your phone or digital camera for quick access to fun shots.

- Wide Angle / Fish Eye : Creates a wide angle panoramic shot or fisheye effect photo easily

- Stretch : Turn the lens to stretch your photo horizontally or vertically

- Hexa-image Mirage: Produces beautiful kaleidoscope effect with 6 duplicated images

- Tri-image Mirage: Produces beautiful kaleidoscope effect with 3 duplicated images

- Heart Frame / Blue Filter: includes 2 lens. Pink heart gives a pink hue and has a heart shape gap in the middle, Green filter makes the whole pix greenish.

- Star/ Antique Filter: includes 2 lens. Blue star gives a blue hue with a star effect on the center (like the pink heart), The orange filter give an overall orange tint (like antique pix)

- Polarized/ Vivid: Reduces light reflections and turns the sky more blue

- Macro Close Up: Enables your cameras to take close up photos and focuses on tiny details

- Soft Lens: Provides a romantic border to portraits

- Starburst: Add a psychedelic swirl to your photos. The center of your image will stay focused while the edges and blurred outward.

- Shaking Vignette: Blurs the surrounding like shaking while the middle remains clear

- Sparkle: Add twinkly stars to your photos. This lens makes lights and reflections appear as twinkly starbursts.
Pre-order: 20/11/2011 - 12/12/2011
Post out items to customers : 2/1/2012 - 6/1/2012

Price: 2 pieces (RM25) not include postage

Postage : RM6 to semenanjung [poslaju]
+ Add RM2 for postage to Sabah/Sarawak.

Pos Ekspress : RM4 but if parcel lost we will not be responsible :)


to order email or pm fb :)with your name, address, no hp and colour :)

**payment made via :COD Maybank or Maybank2u


Prepared by: Allia Yunus


Description : 35mm underwater film camera without flash
Material : Plastic
Product Size : 120 x 80mm (4.7" x 3.1")
Max Depth : 10 feet (3 meters)
Best distance : 4 feet 
Gross Weight : Approx. 185g (6.5 oz)
Focus : Free
View Finder : Eye level finder
Film to be used : 35mm format color or black/white film of ASA 100/ISO 21 (outdoor) or ASA 400/ISO 27 (under water) 
Shutter : Leaf shutter 
Lens : 28mm, f/9
Battery : No battery needed 
Include : Original paper packing box, User manual, detachable waterproof casing.

Color :
Yellow, Orange, White, Red, Purple, Pink, Baby Blue, Blue, Green.

Patern :
Stripey, Flowery.

Pre-order : 20/11/2011 - 12/12/2011
Post out items to customers : 2/1/2012 - 6/1/2012

Price : RM50 include postage.
Add RM5 for sabah and sarawak.

to order email with your name, address, no hp and colour :)

**payment made via :COD Maybank or Maybank2u





Friday, November 11, 2011

Tinta ku

Prepared by: Allia Yunus

Dah lama aku tak update blog ni..dah bersarang dah agaknya.. Hampir sebulan aku tinggalkan blog aku tanpa sebarang update.hurm!biasa lah busy sejak 2 menjak ni. Dah hampir setahun blog aku ni wujud..Ada yang membaca,tapi yang comment ada ada la 2 3 ciput.Tapi takpelah,aku tak kisah sangat pun.Kepada yang membaca dan bagi comment tu Thanks a lot for blogwalking.

Aku sedih!!tau tak...sedih. Lakukanlah sampai kau puas,Cari apa saja yang hatimu mahu.Sampai kapan pun aku aku cuba untuk mengerti,

Sunday, October 16, 2011

Kisah Hati

Prepared by: Allia Yunus

Susah ke untuk faham hati seoran perempuan?is it hard for u men? susah ke kau nak faham hati aku sebagai seorang wanita?seorang perempuan? Kadang-kadang aku berharapa kau akan bertanya "are u okay,sayang"? bagi aku ayat tu dah cukup untuk menenangkan gundah di hati aku. Show me that you're care about me my dear..I wish you could lean your shoulder for me.Everyday i hope u will show me that u care about me..I know lelaki susah nk cakap I LOVE YOU..but it doesnt matter..just show to me that u care about my life,myself..yes!i jeles tengok orang lain happy dengan pasangan masing-masing. I pun harap macam tu dari know,i try to avoid myself to read your wall. you know why?kerana I takut nanti kalau ada hal yang akan buat i kecik hati. dan u tau kan, I taknak jadi penyibuk.Ye.sebab kita takde ikatan yang sah. Tapi ,sayang...please faham i begging u my dear..

I selalu harapkan yang terbaik untuk u.I just want to see u smile..I just want u happy. You, sekali-sekala bagi perhatian pada i...i tak harap 24hrs 7 days u with me,but at least give me some text that make up my face with  smile

p.s: i love u sayang

* dear MR A,i love u with full of passion and patient...

Sunday, October 2, 2011


Prepared by: Allia Yunus

Tak tau la kenapa kan?tetiba je air mata aku gugur.. Ye mungkin salah aku sebab over excited.

Thursday, September 29, 2011


Prepared by: Allia Yunus

Hi, Mommy.

...I'm your baby. You don't know me yet, I'm only a few
weeks old. You're going to find out about me soon, though, I promise.
Let me tell you some things about me. My name is John, and I've got
beautiful brown eyes and black hair. Well, I don't have it yet, but I
will when I'm born. I'm going to be your only child, and you'll call me
your one and only. I'm going to grow up without a daddy mostly, but we
have each other. We'll help each other, and love each other. I want to
be a doctor when I grow up.

You found out about me today, Mommy! You were so excited, you couldn't
wait to tell everyone. All you could do all day was smile, and life was
perfect. You have a beautiful smile, Mommy. It will be the first face I
will see in my life, and it will be the best thing I see in my life. I
know it already.

Today was the day you told Daddy. You were so excited to tell him about
me! ...He wasn't happy, Mommy. He kind of got angry. I don't think that
you noticed, but he did. He started to talk about something called
wedlock, and money, and bills, and stuff I don't think I understand
yet. You were still happy, though, so it was okay. Then he did
something scary, Mommy. He hit you. I could feel you fall backward, and
your hands flying up to protect me. I was okay... but I was very sad
for you. You were crying then, Mommy. That's a sound I don't like. It
doesn't make me feel good. It made me cry, too. He said sorry after,
and he hugged you again. You forgave him, Mommy, but I'm not sure if I
do. It wasn't right. You say he loves you... why would he hurt you? I
don't like it, Mommy.

Finally, you can see me! Your stomach is a little bit bigger, and
you're so proud of me! You went out with your mommy to buy new clothes,
and you were so so so happy. You sing to me, too. You have the most
beautiful voice in the whole wide world. When you sing is when I'm
happiest. And you talk to me, and I feel safe. So safe. You just wait
and see, Mommy. When I am born I will be perfect just for you. I will
make you proud, and I will love you with all of my heart.

I can move my hands and feet now, Mommy. I do it because you put your
hands on your belly to feel me, and I giggle. You giggle, too. I love
you, Mommy.

Daddy came to see you today, Mommy. I got really scared. He was acting
funny and he wasn't talking right. He said he didn't want you. I don't
know why, but that's what he said. And he hit you again. I got angry,
Mommy. When I grow up I promise I won't let you get hurt! I promise to
protect you. Daddy is bad. I don't care if you think that he is a good
person, I think he's bad. But he hit you, and he said he didn't want
us. He doesn't like me. Why doesn't he like me, Mommy?

You didn't talk to me tonight, Mommy. Is everything okay?

It's been three days since you saw Daddy. You haven't talked to me or
touched me or anything since that. Don't you still love me, Mommy? I
still love you. I think you feel sad. The only time I feel you is when
you sleep. You sleep funny, kind of curled up on your side. And you hug
me with your arms, and I feel safe and warm again. Why don't you do
that when you're awake, any more?

I'm 21 weeks old today, Mommy. Aren't you proud of me? We're going
somewhere today, and it's somewhere new. I'm excited. It looks like a
hospital, too. I want to be a doctor when I grow up, Mommy. Did I tell
you that? I hope you're as excited as I am. I can't wait.

...Mommy, I'm getting scared. Your heart is still beating, but I don't
know what you are thinking. The doctor is talking to you. I think
something's going to happen soon. I'm really, really, really scared,
Mommy. Please tell me you love me. Then I will feel safe again. I love

Mommy, what are they doing to me!? It hurts! Please make them stop! It
feels bad! Please, Mommy, please please help me! Make them stop!

Don't worry Mommy, I'm safe. I'm in heaven with the angels now. They
told me what you did, and they said it's called an abortion.

Why, Mommy? Why did you do it? Don't you love me any more? Why did you
get rid of me? I'm really, really, really sorry if I did something
wrong, Mommy. I love you, Mommy! I love you with all of my heart. Why
don't you love me? What did I do to deserve what they did to me? I want
to live, Mommy! Please! It really, really hurts to see you not care
about me, and not talk to me. Didn't I love you enough? Please say
you'll keep me, Mommy! I want to live smile and watch the clouds and
see your face and grow up and be a doctor. I don't want to be here, I
want you to love me again! I'm really really really sorry if I did
something wrong. I love you!

I love you, Mommy.

Every abortion is just…

One more heart that was stopped.

Two more eyes that will never see.

Two more hands that will never touch.

Two more legs that will never run.

One more mouth that will never speak.

Monday, August 22, 2011


Prepared by: Allia Yunus

Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah sebelum menemui insan yang betul supaya apabila kita akhirnya menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur dengan nikmat pemberian dan hikmah di sebalik pemberian tersebut. Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka tapi lazimnya kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telahpun dibukakan untuk kita.

Sunday, July 31, 2011


Prepared by: Allia Yunus

Assalamualaikum.Ahlan Ya Ramadhan...Ramadhan kembali menjelma.Alhamdulillah,aku masih bernafas untuk meneruskan tanggungjawab aku sebagai hambaNYA.Aku rindu Ya Allah.Arwah Atok pergi sehari sebelum puasa.Dah lebih 10 tahun Atok pergi..Sehari sebelum puasa Atok breakfast tiba-tiba Atok tercekik ,atok tersungkur di sink..Opah riba Atuk,Opah sempat mengajar Atok untuk mengucap.Mak Yang cerita semua ni pada aku. Aku masih ingat seminggu sebelum Atok pergi aku dan keluarga balik kampung ..Hari aku nak balik rumah aku,Atok tak bagi aku dan keluarga balik.Dia mintak kami tunggu,tapi terpaksa balik sebab ayah kerja..Aku tak sangka Atok pergi tinggalkan kami.Ya Tuhan,aku rindukannya..Tapi aku redha..kerna Engkau lebih menyayanginya .Atok,Alia doakan Atok bahagia di sana.Al;fatihah untuk Atok..Semoga roh Atok sentiasa dirahmati oleh NYA...

Friday, July 29, 2011

Kelayakan Piala Dunia 2014 Zon Asia

Prepared by: Allia Yunus

Sinar Harian,Jumaat 29 Julai 2011

Aku nak kongsi yang tercatat di dalam Sinar Harian versi Utara mengenai Kelayakan Piala Dunia 2014 ,yang menyaksikan Malaysia menentang Singapura di dalam perlawan timbal-balik di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 28 Julai 2011.Di bawah adalah rangkuman :

Rangkuman 90'

Separuh masa pertama
*Malaysia 0 Singapura 0

2'- Shi Jayi diberikan kad kuning
3'- Cubaan Shi Jayi untuk menjaringkan gol tidak menjadi
5'- Singapura mendapat sepakan percuma namun tidak menjadi
7'- Malaysia mensia-siakan sepakan percuma namun tidak menjadi
14'- Cubaan gol Singapura tidak menjadi
21'- Mohd Muslim menggantikan Aidil Zafuan yang tercedera di bahagian lutut
26'- Ismail Faruki melalukan percubaan gol namun berjaya dihalang oleh barisan pertahanan Singapura
27'- Singapura mendapat tiga kali sepakan sudut
30'- Daniel Bennet diberikan kad kuning
32'- Penjaga gol Singapura mengadu dipancarkan laser
37'- Shi Jayi tercedera dan dibawa keluar dari padang
45'- Masa tambahan 3 minit untuk masa pertama

Separuh masa kedua
*Malaysia 1 Singapura 1

46'- Singapura hampir-hampir menjaringkan gol namun berjaya disekat oleh Khairul Fahmi
47'- Pemain Singapura Shaiful Esah dilayangkan kad kuning
57'- Gol pertama Malaysia oleh Safee Sali
60'- Ismail Faruki tercedera dan digantikan dengan K.Gurusamy
69'- Ahmad Fakri Shahraini menggantikan Hadi Yahya
71'- Shi Jayi menjaringkan gol untuk Singapura
74'- Pemain Singapura Fazrul Nawas menggantikna Sharil Ishak
82'- Ahmad Fakri dikenakan kad kuning
90'- Penjaga gol Singapura, Izwan Mahmud dikenakan kad kuning kerana cuba melengahkan perlawanan dengan lakonannya dan tambahan masa 5 minit untuk separuh masa kedua
93'- Fakhri Shahrani dilayangkan kad merah
95'- Singapura meraikan kemenangan selepas berjaya mengalahkan Malaysia dengan agregat 4-6.

p.s:  Singaporean!i give u one reminder! NEXT TIME PRACTICE HOW TO BE A GOOD ACTOR IN THE FIELD!because you are so into hell!

Thursday, July 28, 2011

Kisah kehidupan

Prepared by: Allia Yunus'

Assalamualaikum..Selamat Pagi semua ..Sedang sibuk kemas-kemas rumah tetiba rasa nak update blog..hurm..dah lama kering idea nothing to up!but its okay...not a big deal...I was thinking about Ramadhan.Lagi beberapa hari je Ramadhan akan menjelma. Dan mula lah diri ni bermonolog.Antara monolog-monolog itu:

  1. Cukupkah amalam hidup aku?
  2. Sempat ke nak menghayati Ramadhan kali ni?
  3. Kalau aku bersalah dengan orang,orang tu dah ke maafkan aku?
  4. Kalau ini Ramadhan terakhir aku?
  5. Sempat ke menghabiskan Ramadhan kali ni?
  6. Kuatkah iman ku?
Uh!itulah monolog diri...aku yakin ramai lagi yang akan bertanya begini pada diri. Sedar tak sedar dah lebih 20 tahun aku hadir di bumi yang dipinjamkan seketika olehNYA..Semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna dan lebih penghayatan buat aku..

p.s: Ramadhan kau hadir menyempurnakan hidup ku.....
Harapan Ramadhan

Tuesday, July 19, 2011

Jika belum siap...Cintailah Dia Dalam DIAM

Prepared by: Allia Yunus

Assalamualaikum..selamat pagiiiiiiii..uish!dah lama tak menjengukkan jari-jemari ke sini...Sedang enak melayan facebook...terbaca ini di dalam wall housemate aku...Sila baca dan hayati bersama :)

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukuplah cintai dia dalam diam..
kerana diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya...
kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
kau tak mahu merosak kesucian dan penjagaan hatinya..
kerana diammu...
itu dapat memuliakan kesucian diri dan hatimu..
menghindarkan dirimu dari hal- hal yang akan merosak izzah dan iffahmu..
kerana diammu...
itu dapat menunjukkan bukti kesetiaanmu padanya..
kerana mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH SWT.pilihkan untukmu...
ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan Ali?
yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan...
tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah
kerana dalam diammu tersimpan kekuatan..
kekuatan harapan...hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itudapat berbicara dalam kehidupan nyata...
bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya?
dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,
biarkan ia tetap diam...
jika dia memang bukan milikmu, dengan izin Allah , melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat untukmu...
biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahsia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu...
kerana yakinlah...
Allah akan memberikan ganti yang lebih baik lagi atau mewujudkan mimpimu di kemudian hari..
bersabarlah dalam diammu...

p/s: Diamlah kerana diam itu adalah dari sendi-sendi kebijaksanaan. Setiap orang ada jodohnya masing-masing. Besabarlah sebelum tiba waktunya. Kerana orang yang bersabar pasti ada kejayaan dan keberkatan di sebalik kesabarannya.

Saturday, July 9, 2011

Doa untuk ibu bapa

Prepared by: Allia Yunus

Assalamualaikum...Dekat sini aku nak share doa untuk ayah dan bonda kita...semoga menjadi amalam bersama...

Ya Allah 
Rendahkanlah suaraku bagi mereka 
Perindahlah ucapanku di depan mereka 
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan 
Lembutkan hatiku untuk mereka 

Ya Allah, 
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas 
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas 
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah 
mereka sebagaimana mereka memeliharaku. 

Ya Allah, 
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan 
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku 
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku 
jadikanlah itu semua penyebab susutnya 
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan 
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah 
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan 
kebaikan berlipat ganda. 

Ya Allah, 
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku, 
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku. 
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi 
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul 
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman 
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... . 

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha 
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah 
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih. 

Amin Ya Rabbul Alamin.. 

Marilah kita kenangkan dosa kita kepada orang tua kita. Siapa tahu 
hidup kita dirundung nestapa kerana kedurhakaan kita. Kerana kita 
menghisap darahnya, tenaganya, airmatanya, keringatnya. Istighfarlah, Istighfarlah. .. 
Barangsiapa yang matanya pernah sinis melihat orang tuanya. Atau 
kata-katanya sering mengguris hatinya, atau yang jarang 
memperdulikan  dan mendoakannya. Percayalah bahawa anak yang derhaka siksanya  didahulukan 
didunia ini. 
Ayah... Ibu ampunkanlah dosa-dosa anakmu...

Terima kasih kepada yang berkongsi..

p/s: ayahanda,bonda,,,terima kasih di atas segalanya...ampunkanlah segala dosa-dosaku selama hayat ku ini....

Luahan hati wanita....

Prepared by: Allia Yunus

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan jatuh cinta,
lelaki itu tidak semestinya punya segalanya
tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu.
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata,
itu bukan bermakna dia lemah,
tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu

.Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah,
memang dia tidak mampu mengawal perasaannya
tapi percayalah,
itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu.
Lihat saja pasangan yang baru bercinta,
mereka jarang bergaduh.

Tetapi percayalah
semakin bertambah sayang mereka pada seseorang
, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak,
dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas,
tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah,
itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya,
tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik,
bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda

.Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda,
bukan bermakna dia tidak sayang..
tetapi dia terlalu sayangkan anda
dan masih mengangap anda anak kecil
yang masih memerlukan sepenuh perhatian.
Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya,
anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi.
Naluri keibuannya sangat kuat.
Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk,
jangan kata dia mengada-ngada.
Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit
atau hadiah sedozen,
tetapi cukup dengan perhatian
yang boleh buat perempuan rasa dihargai

.Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’,
itu tidak bermaksud dia tidak menyintai
tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya,
bukan hanya hadir dari kata-kata
tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu,
dia benar-benar maksudkannya.
Apabila berjauhan,
bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu,
jangan percaya kata-katanya
kerana dia hanya mahu menguji kamu.
Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya.
Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya.
Selagi dia dengan kamu,
percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya
tetapi di hatinya,
kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan menjadi degil,
dia bukan bermaksud untuk menjadi degil
tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya
. Percayalah,
hati perempuan itu sangat lembut.
Andai kena caranya,
jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”,
dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya.
Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja.
Apabila dia kembali tenang,
percayalah dia akan mencari anda semula.
Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda.
Perempuan sukar untuk mengawal perasaan.
Dia terlalu emosional.
Tapi dialah yang paling menyayangi anda
dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan
itu dengan perbezaan yang tersendiri.
Tetapi sekiranya mereka saling memahami,
mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan .
Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.

Di sebalik air matanya,
tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu
merasa selamat bersamanya.
Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah
tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia
dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda
kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja
tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda
dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.
Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya,
isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.

Saturday, July 2, 2011

Imam Muda

Prepared by: Allia Yunus

Assalamualaikum...Imam Muda musim ke-2 telah pun melabuhkan tirainya pada 1 Julai 2011..Tahniah buat semua Imam Muda yang telah menamatkan sesi pengajian untuk mendapatkan pentauliahan sebagai Imam ..Imam Muda anda memengang amanah seluruh umat Islam..Doaku akan mengiringi perjalanan hidup kalian.Semoga kalian terus berjuang di dalam menegakkan Islam..Amin..Amanah ini adalah amanah yang amat besar...Sekalung tahniah buat Imam Muda Hassan kerana telah menjadi Imam Muda unggul pada musim kali ini.Imam Muda Nazrul walaupun anda tidak menjadi juara..anda tetap Imam Muda Unggul..Kalian semua adalah Imam Muda..harapan agama,bangsa dan negara....

Monday, June 27, 2011

Rome's Christian Legacy

Prepared by: Allia Yunus

As Roman rule began to fail in Western Europe, the Christian Church took on a political and cultural role as well as spiritual one. By 600 much of Europe was Christian owing to the activities of early missionaries. The church was now the only major institution to preserve its authority from Roman times, and almost the only unifying and civilising influence in Europe. From the 9th century its prestige and power were enhance by association with the Holy Roman Empire of Charlemagne and his succesors.

Relatiosn between the popes and Holy Roman emperors deteriorated during the Middle Ages, and the Existence of an alternative Roman tradition in the Byzantine east led to the separation of Catholic and Orthodox Churches. The Crusaders against the Byzantine's Muslim enemies. Factional strife in Rome led to the removal of the papacy to Avignon (1309-77), and then to the Great Schism (1378-1417), when there were Rival popes in Rome and Avignon

The authority of the pope was restored in the Renaissance, but marred by family ambitions, decadence and corruption that helped to fuel the Reformation

Who's who among the missionaries of Europe

St.Paul (d.c.67)- Paul had the privileges of a Roman citizen. He travelled widely, taking the Christian message to Aegean islands, Asia Minor, Greece, Italy and possibly Spain.

St Columba (c. 521-97)- Columba was abbot of lona, which became a centre of Celtic Christianity.

St Columban (c.540-615)- The Irish missionary monk Columban took Christianity to the pagan Franks and established monastic centres of noted asceticism in France and nothern Italy

St Augustine of Canterbury (d. 605)- A Benedictine prior, Augustine was sent by Pope Gregory I to evangelise Britain in 597. He became the first archbishop of Canterbury.

St Boniface (675-754)- The English-born monk Bonifac was called the 'Apostle of Germany'. Appointed as archhishop of Mainz in 751, he was killed preaching in Friesland..

(Sources:Facts at your fingertips page 178)

Saturday, June 25, 2011


Prepared by: Allia Yunus

Uish!dah lama tak update blog ni...Huahuahua...gila lah aku takda idea langsung!apakah?btw sekarang tengah cuti!pheewww..lamanya cuti..apa lagi maid la aku sekrang..tapi tkpe..ini semua untuk ayahanda dan bonda,adinda-adinda tercinta...

Monday, June 6, 2011


Prepared by: Allia Yunus dah dalam rumah pun kena bunuh.dekat mana lagi kita boleh tinggal.Kalau dekat luar jadi mangsa jenayah rambang?dekat mana lagi kita nk menetap?takut duduk dalam rumah sendiri?Nak keluar jadi mangsa jenayah lagi?haish!sabor je la...

got no idea!

Prepared by: Allia Yunus

Assalamualaikum!Morning everyone...whats up?hope everything ok :)..Tengah buat apa tu?Blues monday erk?tkpa-takpa,biasalah tu..eheh...Uish dah lama tk update blog aku ni.Hurm bukan taknak update tapi still lost!I got no idea!damn...seriously hate this feeling!huh..ok let me find some idea than i'll update ok! adiossssssssss
(au revoir)

Thursday, May 19, 2011

Rahsia Mendapat Anak Yang soleh

Prepared by: Allia Yunus

Assalamualaikum dan selamat pagi... Mulakan hari mu dengan senyuman.Mudah-mudahan senyuman itu mampu menyembuhkan penyakit,mengurangkan bebanan (=.

Pagi ni aku nak kongsi satu artikel yang menarik untuk para ibu dan bapa.Serta buat bakal ibu,bakal bapa....Semoga sedikit sebanyak ia dapat membantu...

Sebelum tu Credit to I Luv serta Prof. Madya Dr.Norita Md Norwawi

"Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan zuriat keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertaqwa." [Surah Al Furqan, 74]

Tips Untuk Kaum Bakal Ibu/Ibu Bagi Mendapat Anak Soleh - Dari Satu Diskusi

  • Lazimi makanan yang Halaalan Toyyiban terutama yang makanan yang diproses pastikan Halal dan Toyyib.
  • Berusaha untuk menghafaz Al-Quran bagi mendidik deria pendengaran janin. Boleh mulakan dengan surah-surah lazim. Allah berikan kita kekuatan aqal, janganunder estimate atau kufur dengan nikmat akal. Don't say no before you even start. Saya pernah mendengar kata seorang ustaz, jika kita dah berniat untuk menghafal Al-Quran dan berusaha untuk menghafaz tetapi dijemput dengan ajal terlebih dahulu, maka malaikat akan bantu kita dalam alam barzakh untuk habiskan hafazan 30 juzu'. Wallahuálam.
  • Gunakan bahasa -bahasa yang baik semasa berkomunikasi. Jauhkan perkataan yang kasar, carut, sumpah dan laknat. Mulai belajar menggunakan bahasa yang baik dan positif. Contoh yang diberi adalah apabila nak suruh anak solat. "Solat sekarang, kalau tidak masuk neraka". Walaupun mesej betul tetapi bahasa kurang sesuai. Bagaimana kalau - "anak-anak, sekarang waktu solat sudah masuk. Allah beri kita mata untuk kita melihat, kaki untuk kita berjalan. Kalau kawan kita berikan kita kuih, kita akan ucapkan apa? tentunya "terima kasih". Begitu juga kita dengan Allah, kita kena ucapkan terima kasih dengan pelbagai nikmat yang Allah berikan. Caranya pergi solat. Allah kata kalau orang yang berterima kasih dengan Allah, nanti Allah akan pasti tambah lagi. Allah sayang dengan orang yang tahu bersyukur dengan ni'mat Allah." Tak mungkin pemikiran agung (Islam) disampaikan dengan bahasa yang kasar dan kesat. Sedangkan iklan maksiat pun guna bahasa yang menarik, apatah lagi dalam membentuk generasi pemimpin berperibadi Muslim.
  • Mentadabbur Al-Quran melalui majlis ilmu. Oleh itu, disarankan juga untuk pelajari Bahasa Arab bagi membantu memahami ayat yang dibaca dan menghayati maksudnya.
  • Belajar ilmu-ilmu lain yang diperlukan dalam membentuk generasi pemimpin berperibadi Muslim dalam rahim.
  • Amalkan mandi sunat Pagi Jumaat. Jika terlupa niat mandi sunat Jumaat, niatkan waktu mandi petang. Jika terlupa hari Jumaat, hari Sabtu baru teringat, maka niatlah pada hari Sabtu. Menunjukkan satu komitmen bagimelahirkan generasi pemimpin berperibadi Muslim.
  • Hubungan suami-isteri adalah satu tanggung jawab membina generasi pemimpin berperibadi Muslim, bukan sekadar melepaskan keinginan shahwat.

Akhir kalam :

"Didalam rahim ku, generasi pemimpin berperibadi Muslim. Ditanganku, generasi pemimpin berperibadi Muslim."

Biodata Prof. Madya Dr. Norita Md Norwawi

Prof. Madya Dr. Norita Md Norwawi merupakan seorang pensyarah di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Beliau pernah mengambil pengajian ijazah sarjana muda di University of New South Wales Australia (Sains Komputer), sarjana di Universiti Kebangsaan Malaysia (Sains Komputer) dan PhD di Universiti Utara Malaysia (Artificial Intelligence)

Semoga artikel ini dapat dikongsi dan dijadikan panduan untuk kita bersama...

Foot note: Semoga aku dikurniakan anak-anak yang soleh suatu hari nanti...amin..