Saturday, May 14, 2011

Hal yang perlu di lakukan untuk mendidik anak supaya tak jadi degil

Prepared by: Allia Yunus

ahahha...entri kali ni khas buat para ibu dan bapa..tak lupa jugak yang bakal bergelar ibu dan bapa..jom baca..semoga boleh jadi guide untuk mendidik anak...bercerita tentang anak,aku seronok tengok baby dan jugak anak-anak..yela aku tkde anak lagi.belum tiba masanya...dan bila masa itu tiba insyaallah ada lah (=..ok tak nak merepek panjang jom kita baca...entri ni aku dapat di laman sesawang muka buku...aaahha


1. Semasa anak, isteri atau suami sedang tidur inilah waktu yang paling sesuai terutamanya di waktu dua pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya (subconscius mind) adalah paling optimum ketika ini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2. Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke ubun-ubun orang yang ingin anda nasihati.

3. Semasa ibu jari di atas ubun-ubun, selawatlah ke atas junjungan Nabi Muhammad dan bacalah surah al Fatihah. Kemudian terus dengan berzikir di dalam hati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda atau kalau boleh janganlah diputuskan zikir di dalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda beritahunya. Kebiasaannya nasihatinya agar tidak selalu melewatkan solat, banyakkan berselawat, banyak bersabar, atau apa sahaja. Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda.

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak. Insyallah anda berjaya dengan kaedah ini dengan pertolongan Allah SWT.

Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An Nu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa Imam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidik Hanafi sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam Abu Hanifah "saya didik Hanafi 40 tahun sebelum dia dilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentu aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang belum dilahirkan sudah dididik. Namun apa yang ingin disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah) ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya juga sudah dididik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak dari kandungan lagi.

Mengikut logik akal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuih segi empat. Begitu juga dengan anak dan isteri kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita sendiri.

Sabtu yang tanpa arah

Prepared by: Allia Yunus

Assalamualaikum,selamat malam...pe khabar semua?sihat ke?actually aku tak tau nk tulis apa dekat sini..still got no idea what to type...but its ok i'll try to figure something that we can share ok :)

okay dekat sini aku provide kan link :19 hadith Nabi Muhammad tentang wanita....

Buat para wanita di luar sana bersyukur kerana menjadi wanita..dan buat para lelaki anda juga seharusnya bersyukur dengan kurniaNYA